روی این کره خاکی، هرچیزی که «مصرفی» باشد، تاریخ انقضا هم دارد. از مواد خوراکی و طبیعی بگیرید تا مواد صنعتی و شیمایی مثل لاستیک خودرو و حتی روغن موتور خودرو. روغن موتورها در قلب خودرو جریان دارند چراکه وظیفه اصلیشان، خنکسازی، تصفیهسازی (پاککنندگی)، آببندی و حتی روانسازی است.
همانطور که در تصویر زیر نیز مشاهده میکنید، روغن موتورها در قلب خودرو جریان دارند چراکه وظیفه اصلیشان، خنکسازی، تصفیهسازی (پاککنندگی)، آببندی و حتی روانسازی است. بنابراین طبیعی است که بعد از مدتی استفاده، خواص روز اولشان را از دست بدهند.
یکی از مهمترین خواصی که به مرور زمان در روغن موتور خودروها تغییر میکند، ویسکوزیته یا همان گرانروی (غلظت روغن موتور) است که در مقاله راهنمای خرید روغن موتور، درباره آن صحبت کردیم.
روغن موتورها بعد از مدتی استفاده، غلظتشان بیشتر و بیشتر میشود. به خصوص اینکه روغنها، ذرات فلزی یا برادههای آهنی یا هر ناخالصی درون اجزای موتور را به خودشان جذب میکنند و همین موضوع، در افزایش غلظت آنها، تاثیر مستقیم دارد.
روغن موتوری که حالت استانداردش را از دست میدهد، نه برای خنکسازی مناسب است و نه میتواند روانسازی قطعات را به خوبی انجام دهد. این حالت، چیزی شبیه رگهای گرفته در بدن انسان است. همانطور که رگهای گرفته، فشار زیادی به قلب میآورند، روغن موتور نامناسب هم فشار زیادی به مجموعه پیشرانه خودرو وارد میکند؛ فشاری که ممکن است باعث افزایش دمای قطعات، افزایش اصطکاک قطعات و نهایتا از کار افتادن موتور، ختم شود.